Edistyy se projektikin: uusia esimerkkejä tekoälystä kirjastoissa

Kävin viime viikolla Helsingissä muutamassa tapaamisessa projektiini liittyen. Tapaamiset olivat erittän hyödyllisiä, ja ne olivat myös mukava pehmeä lasku syksyllä edessä oleville tapaamisille, jotka tapahtuvat vieraammassa ympäristössä ja vieraalla kielellä. Sain myös uudet käyntikorttini ensimmäistä kertaa jakoon ammatillisissa ympyröissä. Ne ovat ne pienet asiat, jotka konkretisoivat edessä olevaa!

Uudet käyntikorttini

Suomen ja Pohjoismaiden osalta kirjastoalan tekoäly-caseja on lopulta tullut vastaan melkein ilman etsimistä, mutta Yhdysvaltojen osalta on hetkittäin tullut sellainen olo, että sitä etsii neulaa heinäsuovasta. Viime viikon tapaamisiin valmistautuessa eteeni onneksi tupsahti sivutuotteena muutama hyvä uusi lähde, joiden avulla sain hyviä vinkkejä tahoista, joihin voin Yhdysvalloissa ottaa yhteyttä tai muuten perehtyä.

American Library Associationin (ALA) puheenjohtaja Loida Garcia-Febo on keväällä koonnut American Libraries Magazinen juttuun tekoälyn saralla Yhdysvaltalaisissa kirjastoissa vireillä olevia projekteja. Näistä noin puolet olivat minulle täysin uusia! Myös se oli mukava havainto, että listalla oli tuttuja nimiä ja tahoja, joiden kanssa yritän järjestää tapaamisen syksylle.

Garcia-Febon jutussa mainittiin myös Library Technology Reportsin vuoden ensimmäinen numero, jonka teemana oli tekoäly. Lehteä olen satunnaisesti lukenut jo aikaisemmin, mutta tämä numero oli mennyt minulta täysin ohi! Johdatuksena numeroon voi lukea numeron toimittajan Jason Griffeyn American Libraries Magazineen kirjoittaman lyhyemmän jutun, jossa käsitellään koneoppimisen mahdollisuuksia kirjastoille.

Toinen minulta ohi mennyt jo aikaisemmin julkaistu lähde on Center for the future of librariesin trendiraportti, jossa tekoäly on nostettu yhdeksi kirjastojen teknologiatrendiksi. En ole aivan varma, koska tekoälyä käsittelevä artikkeli on julkaistu. Raporttia päivitetään ilmeisesti jatkuvasti, mutta yksittäisiin artikkeleihin ei jostain syystä ole merkitty julkaisu-/päivityspäivämääriä enkä nopealla tutkiskelulla saanut selville, että koska trendit on olipäätään nykymuodossaan julkaistu verkossa. Tekoälyä käsittelevän artikkelin lähteistä uusimmat ovat keväältä 2018 eli eivät aivan tuoreita.

Lukulista kasvaa ja muutaman viikon päässä häämöttää jo se aika, että lukemiseenkin on aikaa. Sitä ennen on vielä väliaikaisia hyvästejä jättämättä, muutama matkalaukku pakkaamatta ja kodissa paljon järjestettävää!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *