Fulbright-apurahan avulla Yhdysvaltoihin

Edellisessä kirjoituksessani esittelin tämän blogin ensimmäisen keskeisen teeman, tekoälyn kirjastoissa. Toinen keskeinen tekijä tämän blogin taustalla on Fulbright Suomi -säätiön minulle myöntämä apuraha, jonka turvin lähden Yhdysvaltoihin University of Marylandiin toteuttamaan projektiani syksyllä 2019 noin kolmeksi kuukaudeksi.

McKeldin Library University of Marylandin kampuksella. Kuva: Bgervais [CC BY-SA 3.0]

Fulbright-säätiö jakaa erilaisia apurahoja eri alojen ammattilaisille ja tutkijoille. Oma apurahani on nimeltään Mid-Career Professional Grant, joka on nimensä mukaisesti suunnattu erityisesti työuransa keskivaiheessa oleville ammattilaisille ja asiantuntijoille. Apuraha myönnetään oman alan tietämyksen ja ammattitaidon kehittämiseen ja apurahakaudelle toteutetaan itsenäinen projekti USA:ssa.

Sain apurahan heti ensimmäisellä kerralla kun sitä hain, mutta apurahan hakemista olin pohtinut jo aikaisemminkin. Ensimmäisen kerran pohdin hakemista astetta vakavammin jo syksyllä 2017, mutta silloin heräsin ajatukseen liian myöhään. Nyt valmistelin hakemusta vajaat kaksi kuukautta, toki monen muun homman lomassa. Kaikkien hakemuksessa tarvittavien osasten kokoon saamiseen menee helposti kuukausia. Kirjoitan hakemusprosessista vielä myöhemmin tässä blogissa.

Kuva: Flickr / Penn State (CC BY-NC-ND 2.0)

Fulbright-konsepti tuli minulle tutuksi jo 2000-luvun alkuvuosina, jolloin opiskelin Turun yliopistossa englantilaista filologiaa, ja kävin muutama vuotena kuuntelemassa American Voices -seminaaria, joka kokoaa yhteen Suomessa kyseisenä lukuvuonna oleskelevat Fulbright-stipendiaatit. Seminaarin aiheet käsittelivät laajasti eri aiheita, mutta täytyy tunnustaa, että parhaiten on mieleen jäänyt erään vuoden esitelmä peanut butter and jelly -sandwicheistä. Opiskeluaikojen jälkeen olen eri yhteyksissä tutustunut sekä Suomesta Yhdysvaltoihin lähteneisiin että Yhdysvalloista Suomeen tulleisiin Fulbrightereihin, ja olen toki erittäin iloinen, että pian myös minä kuulun tähän joukkoon!

Apuraha mahdollistaa minulle toisaalta oleskelun Yhdysvalloissa ja toisaalta mahdollisuuden keskittyä omaan projektiin apurahakauden ajan. Yhdysvalloissa oleskelun aikana suunnittelen myös tapaavani ihmisiä, joiden kanssa voin keskustella tekoälyn mahdollisuuksista kirjastoissa, tutustuvani eri yliopistoihin ja kirjastoihin ja kirjoittavani kokemuksista.