Kesän lukulista: suomenkielistä kirjallisuutta tekoälystä

Viimeisen reilun puolen vuoden aikana olen pitänyt silmät auki uudehkon suomenkielisen tekoälyä käsittelevän kirjallisuuden osalta. Ajatuksena on ollut, että sitten joskus, “kun kesällä on aikaa”, voisi lueskella ainakin aihetta käsittelevän populaarin suomenkielisen tuotannon läpi.

Aihe on osoittautunut vielä trendikkäämmäksi kuin osasin vielä syksyllä kuvitella ja uutta kirjallisuutta on ilmestynyt tihenevällä tahdilla. Kesän urakka on kasvanut hieman isommaksi kuin alunperin arvioin – ja kartoitustyötä olen toistaiseksi tehnyt sillä periaatteella, mitä osuu vastaan, enkä kirjastoihmiselle tyypillisen systemaattisen kirjallisuushaun menetelmillä.

Lukemista odottavia parin viime vuoden aikana ilmestyneitä suomenkielisiä kirjoja tekoälystä.

Keräämässäni listassa ilahduttaa erityisesti se, että jo suomenkielisen kirjallisuuden näkökulmat aiheen tiimoilta ovat aika monipuolisia eli on yleisluontoisia johdatuksia aiheeseen, toisaalta kartoitetaan eettisiä näkökulmia tai tekoälyn mahdollisia vaikutuksia työelämään. Osa aiheesta julkaisseista kirjailijoista on jo toisella kierroksella eli kirjoittamassa uutta kirjaa aiheesta ja syksyksi on tiedossa pari uutuutta aiheesta. Myös kirjojen asennoituminen tekoälyyn vaihtelee, eli osa suhtautuu aiheeseen positiivisemmin kun taas osa keskittyy digitalisaation varjopuoliin käsitellen myös tekoälyä.

Lukulistan osalta en ole vielä päässyt selailua pidemmälle. Lisähaastetta urakkaan toi väliaikainen silmälääkitys ja viime viikko on pitänyt pitää suosiolla taukoa näytön tai kirjojen tuijottelusta. Helsingin Sanomien kampanjasta nappaamani Bookbeatin kuuden viikon ilmainen käyttöjakso tuo sentään muutamat listan kirjoista äänikirjoina tavoitettavaksi. Tällä hetkellä palvelun kokoelmista löytyy Pentti Haikosen Tietoisuus, tekoäly ja robotit, Jussi Marttisen Palvelukseen halutaan robotti ja Atte Jääskeläisen Mitä tapahtuu huomenna, kun kun tekoäly poistaa järjettömyydet. Englanninkielistä valikoimaa aiheesta ei yllätyksekseni tunnu Bookbeatissa olevan.

Nopeana lukijana en ole kuulunut äänikirjojen suurkuluttajiin, vaikka viimeisen reilun vuoden aikana olenkin kaikkia Suomen markkinoilla olevia palveluita testannut ihan jo uteliaisuudesta. Äänikirjoilla on paikkansa, mutta nopeammin luen saman tekstinä. Tietokirjallisuutta en ole vielä koittanut kuunnella äänikirjana, mutta nyt aion valita jonkun näistä testiin ja katsoa, miten omalla kohdallani toimii tietokirjallisuuden kuuntelu!